tapéta
tapéta tapéta

TAPÉTA FELHASZNÁLÁSA ELŐTT JAVASOLJUK:

Mielőtt a tapéta csomagolásást eltávolítaná, bizonyosodjon meg róla, hogya tapéták azonos gyártásból származnak, gyártási számuk megegyezik. Ha ez nem lehetséges - pl. esetleges pótlólagos vásárlás miatt - a különböző gyártási számú tapétákat egy külön felületen, a többi tapétatekerccsel nem összekeverve kell felhasználni. A tapétázás befejezéséig mindenképpen őrizze meg minden tapétatekercs cimkéjét. Reklamáció esetén valamennyi cimkét, a fel nem használt tapétadarabokat és a vásárlási blokkot mellékelni kell. Ha a tapétán hibát észlel a tapétázást azonnal abba kell hagyni. A falon maximum három hibás csík lehet. Ezért a felhasználónak három csík tapétázása után egy utolsó ellenőrzést kell végeznie mielőtt tovább tapétázna. PROBLÉMÁJÁT AZONNAL JELEZZE!
Egyszerre max. 3 tekercsről bontsa le a fóliát. Kibontott tekercsből reklamáció es etén csak hármat tudunk elfogadni.
A tapétán kívűl egyéb költséget nem tudunk megtéríteni.
A szakszerűtlen tapétázásból eredő hibákért felelőséget nem vállalunk.
A gondos, igényes előkészítés elengedhetetlen feltétele a kiváló minőségű tapétázásnak.
A tapétázandó felületről a régi festéknyomokat, tapétamaradványokat és egyéb szennyeződéseket el kell távolítani.
A felületnek száraznak, tisztának, szilárdnak és legfőképpen simának kell lennie.
A fríss vakolású glettelt vagy egyéb abszorpciós felület higított ragasztóval célszerű előzőleg bekenni.
Ajánlatos először alátét-, makulatúra papírt a falra ragasztani a jobb minőségű, tartósabb tapétázás érdekében. (Nehéz, habosított, selyem vagy fűrészporos tapéták esetében kűlönösen ajánlott.)

RAGASZTÓ

Használjon por alakú, CMC mentes, dobozos tapétaragasztót.
Papírtapétához "Normál" (sárga dobozos), míg nehéz tapétához "Special" (lila dobozos) ragasztót.
A ragasztót a dobozon feltüntetett utasítás szerint készítse elő.

A TAPÉTA FELRAKÁSA

Jegyezze meg a minta irányát. A tapéta hátoldalára ceruzával rajzoljon nyílakat. Ha a cimkén a tt jelzést látja, akkor az egymást követő csíkokat megfordítva kell az előzőhőz képest felrakni.
A tapétát a burkolandó fal magasságának megfelelően kell levágni, figyelembe véve a minta illesztését és az alsó leesést (1-5 cm).
A felvágott tapéta hátoldalát egyenletesen kenjük be ragasztóval, különösen ügyelve a szélek megfelelő bekenésére. Ezután hajtsuk össze, majd várjunk, amíg a tapéta teljes hosszon megpuhul. A felrakás során a tapétát puha kefével simítsuk a falra, a csík közepétől a széle felé haladva.
A felesleges, kifolyt ragasztót nedves szivaccsal azonnal távolítsuk el a tapéta felűletéről.
Amíg szárad a tapéta, kerülje a túlzott fűtést és a huzatot.
A habosított és a papírtapéták későbbiekben diszperziós festékkel átfesthetők.

Legismertebb tapéta gyártók:
  • AS-CREATION
  • MARBURG
  • P+S
  • ERISSMAN
  • RASCH
  • ERFURT
TAPÉTÁK FŐ JELLEMZŐI:


PAPÍR TAPÉTA(könnyü)
Egyrétegu tapéta, sima felületu, a legközelebbi tapétázásnál makulatúraként (alaptapéta) is használható. A széleit lehet egymásra ragasztani.

PAPÍR TAPÉTA(nehéz)
Több rétegu tapéta vastagabb, mint az elôzô, ezért már a széleit egymáshoz illesztve ragasztjuk.

PRÉGELT TAPÉTA(papír)
Elején domború minta úgy alakult ki, hogy a hátoldaláról elôre prégelik a mintát. Felrakásnál óvatosan kell simítani, nyomkodni, mert a ragasztótól nedvesen könnyen kisimul a mintája.

VINYL TAPÉTA (selyem)
mosható,nem sárgul, illetve súrolható konyhába, fürdőszobába, eloszőbába célszerű használni.Barokk,angol,klasszikus mintázattal is vásárolható.

HAB TAPÉTA
habosított nagyon tartós, vastag tapéta, Az alsó rétege papírból készül, a felső rétege muanyag . Időtálló tartós tapéta.A későbbiekben újra festhető felülettel rendelkezik.Felülete portaszitó hatású.

ÜVEGSZÖVET TAPÉTA
üvegszálból készülő tapéta. A tapétát a felragasztás után diszperziós festékkel le kell festeni.

VLIES TAPÉTA
speciális textiltapéta, mely fali ragasztásos technikával ( a tapétaragasztót a tapétázandó felületre kell felvinni )és átitatódási idő nélkül felragasztható, majd a tapétacsere során szárazon lehúzható, így a vele való munka nagyon egyszerű. Rendkívül strapabíró és kopásálló, Eltávolítása rendkívül könnyu, szárazon lehúzható a falról. Már kapható a közkedvelt, óriási struktúr mintaválasztékú festhetô kivitelen kívül, selyem (szatén) bevonattal is.

RAUHFAUSER(fűrészporos )TAPÉTA
A jobb minôségu kétrétegu papírból készül, a rétegek között farostot tartalmaz. Az olcsóbb változata egyrétegu papír, melybe farostot szórnak, felrakásnál a farost kihullhat. Annak ellenére, hogy a legrégebben létezô, divatjamúlt, az ára miatt még napjainkban is népszeru festhetô tapéta.
A tapéta mérete: 10,05x0,53m
tapéták
webdesign
masszázs
wlink
árverés
tapéta